Det kommunale plangrundlag består overordnet af en kommuneplan og en række lokalplaner der udmynter kommuneplanens intentioner. Kommuneplanrammerne er de rammer, der gælder for udarbejdelse af lokalplanerne.
Kommuneplanen indeholder også intentioner og bestemmelser for Volderslev, der fortæller om områdets anvendelse, bebyggelsesprocent, højde på byggeri osv. Rammebestemmelserne er ikke i sig selv bindende for den enkelte grundejer, men giver
Odense Kommune forskellige handlemuligheder, i forhold til indkommende ønsker til anvendelse af et areal.
Der findes i øjeblikket ingen lokalplaner for Volderslev, men der er to lokalplaner for industriområdet ved Energivej fra henholdsvis 1987 (lokalplan 5-397) og 2014 (lokalplan 5-706). Det nye industriområde ved Volderslevvej og Energivejs forlængelse er omhandlet af lokalplan 5-706.
Lindved Vådområde
Siden 2015 har Odense Kommune arbejdet på at etablerer et vådområde i Lindved. Der har været en del forhindringer der skulle overvindes og først i foråret 2024 er projektet blevet sendt i 8 ugers offentlig høring inden det kan godkendes og der kan udarbejdes en egentlig tilladelse.Odense kommune financierer projektet igennem statslige EU fonde.
Projektet er sendt i offentlig høring frem til d. 18. maj 2024. Projektet og dets bilag kan findes i links i højre side.
Bylaugets bestyrelse forventer at afgive høringssvar i sagen.
Skovrejsning
Herudover har Odense Kommune, VandCenter Syd og Naturstyrelsen Fyn i 2021 indgået en samarbejdsaftale om at rejse skov i et projektområde på 260 ha på arealer ved Volderslev-Lindved-Højby. Afgivelse af jord er frivillig og derfor er planen langsigtet og går helt frem til 2041.
De første 12 ha ved Lindved er købt i 2021 og i efteråret 2022 og foråret 2023 holdes der et par borgermøder på Rudolf Steiner Skolen, hvor forslag til tilplantning, indretning og anvendelse af denne første etape af skoven fremlægges og drøftes..